Drugi festivalski dan 45. Festivala filmskog scenarija, započeo je sastankom članova Asocijacije filmskih festivala Srbije. Predstavnici Filmskog centra Srbije i domaćih filmskih festivala osnovali su Asocijaciju filmskih festivala Srbije koja će pomoći umrežavanju i povezivanju filmskih festivala i Filmskog centra.

Predstavnici festivala smatraju da je veoma važno ovakvo umrežavanje pošto su festivali prava odbrana bioskopa, da oni na pravi način edukuju gledaoce, a da je Asocijacija filmskih festivala Srbije platforma koja će imati priliku da popravi stanje u srpskom filmu i dovede do decentralizacije. Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić naglasio je na osnivanju asocijacije, da su festivali u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture, kao i da asocijacija nastaje i da bi im se olakšao pristup fondovima.

Članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije, koju je pokrenuo Filmski centar Srbije, postali su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš, Leskovački internacionalni festival filmske režije, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma, Kragujevac i festival Slika u pokretu. Naročito treba istaći ulogu filmskih festivala baš sada, u ovo vreme korone kada su festivali, prateći kinematografske delatnosti, ti koji treba da vrate ne samo interesovanje publike nego i da vrate publiku u bioskope.

Predstavnici festivala smatraju da je veoma važno ovakvo umrežavanje pošto su festivali prava odbrana bioskopa, da oni na pravi način edukuju gledaoce, a da je Asocijacija filmskih festivala Srbije platforma koja će imati priliku da popravi stanje u srpskom filmu i dovede do decentralizacije