U Hotelu „Fontana“ 14. avgusta održana je radionica „Kako se gleda film – mala škola bontona“. Program je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta i posvećen je edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, čiji su ciljevi obrazovanje i stimulacija kritičkog mišljenja. Predavači i autori projekta su mr Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar i pisac koji je magistrirao teoriju umetnosti i medija i Zoran Janković, filmski, književni i muzički kritičar (diplomirao engleski jezik i književnost).

Cilj radionice je da se povrati kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se znanje polaznika potkrepi teorijskim osnovama iz navedenih oblasti. Grupa dece iz Vrnjačke Banje gledala je filmove Moj život kao tikvica“ i „Zlogonje“. Kroz razgovor o filmovima kao i vežbe u kojima učestvuju, oni samostalno dolaze do zaključaka. Predavači su ih upoznali sa osnovnim metodama i tehnikama analize filma, i omogućili im da sagledaju strukturu audiovizuelnog dela, koja im pomaže da shvate unutrašnju strukturu filma.

Teme za diskusije su sledeće: Emocija, Likovi, Radnja/zaplet, Prostor, Muzika, Tehnička pitanja, Kako gledamo film i kako bi trebalo gledati film danas, Kako razgovarati o pogledanom filmu. Projekat je realizovan u Somboru i Subotici, a nastaviće se u Nišu,Kanjiži, Vrbasu, Zrenjaninu, Pančevu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Loznici, Doljevcu, Trsteniku, Doljevcu, Požarevcu, Leskovcu, Aleksincu, Novom Pazaru, dok je finale planirano za kraj ove kalendarske godine u Art bioskopu Kolarac u Beogradu. Projekat se odvija pod okriljem Mreže kinoprikazivača Srbije, a uz pomoć i podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije  i u saradnji sa distributerskim kućama Centar Film i Five Stars Film Distribution