Vrnjački Festival filmskog scenarija dobio je svečanost adekvatnu proslavi četrdeset i petog rođendana! Crveni tepih i špalir zaljubljenika u sedmu umetnost kroz koji je prodefilovala plejada slavnih glumaca, do poslednjeg mesta popunjen Amfiteatar „Danilo Bata Stojković“ i premijere. Svečano otvaranje počelo je intoniranjem državne himne, da bi potom glumački par u ulozi voditelja, Dragana Mićalović i Stevan Piale, pozvali prisutne da minutom ćutanja odaju poštu poslednjem od petoro osnivača FFS, Bošku Ruđinčaninu.

Mnogobrojnoj publici najpre se obratio i poželeo dobrodošlicu predsednik Opštine, Boban Đurović: -Pokušali smo da ovaj naš festival podignemo za stepenik više i potrudili se da se približimo Kanskom, Berlinskom, Festivalu u Rimu. Preko 150 glumaca i još toliko scenarista, reditelja, filmskih radnika koji će tokom festivalskih dana proći kroz ovaj hram kulture koji smo za njih gradili čini nas ponosnim. Ponosan sam što zajedno radimo – opština, Kulturni centar, Turistička organizacija, privrednici, na izgradnji jednog brenda. Siguran sam i verujem da će mo u narednim godinama sve više napredovati. Radujem se svim novim prijateljstvima i želim nove uspehe za dobrobit naše Banje.

Od ove godine ustanovljena je i nagrada „Zlatno pero“ za životni doprinos, koja je posvećena našem nedavno preminulom velikanu filmske i televizijske dramaturgije, Gordanu Mihiću, koji je na Festivalu filmskog scenarija osam puta nagrađivan. Žiri u sastavu Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević doneo je odluku da prvu nagradu za izuzetan doprinos filmskom scenariju dodeli jednom od najvećih sineasta koje je ova zemlja iznedrila, scenaristi i reditelju, Goranu Markoviću. Nikodijević je Mihićevo „Zlatno pero“ predao Markoviću koji je posle reči zahvalnosti i zvanično otvorio 45. Festival filmskog scenarija: -Dirnut sam zbog nagrade jer sam Gordana Mihića poznavao i veoma uvažavao, a zatim, što sam ovde od prvog festivala. A to je 45 godina, što je prilično. Lepo je što ovaj festival traje četiri i po decenije i nadam se da će doživeti svoju punu zrelost, a potom i starost.

Posle spektakularnog vatrometa, prve večeri festivala, publika je mogla da pogleda dva filma: „Nečista krv – greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića po scenariju Vojislava Nanovića, u adaptaciji Milene Marković; i film „Južni vetar – ubrzanje“ reditelja Miloša Avramovića po scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića.

Publika je gromoglasnim aplauzima nagradila ekipe oba filma koji su se poklonili ljubiteljima sedme umetnosti na amfiteatru, a glumcu Milošu Bikoviću uručen je zlatnik Cara Konstantina za izuzetan doprinos festivalu. Biković je u prvu posetu Vrnjačkoj Banji došao povodom srpske premijere filma „Južni vetar – ubrzanje“. Dvadeset i dve novinarske ekipe ispoštovao je Biković u Hotelu „Solaris“ neposredno pre otvaranja Festivala. -„Južni vetar – ubrzanje“ ima pred sobom zadatak da nadmaši više od milion gledalaca koliko je imao prvi deo. Cilj smo visoko postavili i mislim da će mo ga dostići. Posle evropske premijere u Puli i srpske u Banji, sledi humanitarna projekcija u Nišu i Knjaževcu, a distribucija počinje na jesen. Što se izazova tiče, meni je to bio trkački motor jer ga nisam vozio pre. Postojala je neka količina trikova koje sam morao da izvedem jer je jednostavno mnogo bolje kada se u kadru vidi da to radi glumac, uvernjivije je, rekao je Biković. Činjenica da se za srpsku premijeru filma u Banji tražila karta više i da su se tim povodom na scenu vratili tapkaroši, uliva nadu, zaključuje popularni srpski glumac.