LETNJA ŠKOLA DRAMATURGIJE

Od 20.festivala filmskog scenarija (1996.) radi Letnja škola filmske dramaturgije, svojevrsna praktična radionica za mlade i buduće scenariste. Škola je pokrenuta sa ciljem da se studenti dramaturgije i režije i scenaristi početnici, u neposrednom kontaktu sa afirmisanim i iskusnim scenaristima, upoznaju sa metodom rada i iskustvom. To je praktična radionica na koju polaznici (uglavnom njih desetak) donose svoje radove (sinopsise i tritmente) o kojima se raspravlja. Ova škola ustrojena je po uzoru na slične kampove u Evropi i SAD (recimo festival “Sandens”). Sinopsisi mladih autora za celovečernje filmove bivaju analizirani u okviru rada i susreta sa eminentnim stvaraocima, koji spremaju osvrte i sugestije na radove polaznika. Polaznici škole su studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu i niza filmskih škola iz Beograda.

Idejni tvorci i medijatori škole su Slobodan Stojanović i Ljubomir Radičević, asistent Srđan Koljević, a svoje učešće u školi uzimaju svi prisutni scenaristi, tako da su polaznici bili u prilici da razgovaraju sa Srđanom Karanovićem, Slobodanom Šijanom, Gordanom Mihićem, Muharemom Pervićem… Ova škola proistekla je iz dugogodišnje saradnje Festivala sa visokoškolskim umetničkim ustanovama jer su studenti od samih početaka festivala uvek bili gosti i učesnici simpozijuma a sa svojim omnibus filmovima učestvovali u konkurenciji za nagrade. Mnogi od njih danas su istaknuti autori što Festivalu, u svakom slučaju, služi na čast.

Prapočetak Festivala filmskog scenarija bila je, dakle, revija “Jugoslovenski igrani film u akciji”. Tako se zvao i prvi Festival. Gledano sa ove vremenske distance taj naziv prilično je proročanski i indikativan za sve ono što se u nekim potonjim godinama dešavalo u Vrnjcima, jer nekoliko ideja iznedrenih za stolom simpozijuma a realizovanih u krilu Festivala bile su novine koje su mnogo značile za samu filmsku smotru u Vrnjačkoj Banji, ali i za čitavu domaću kinematografiju. Bile su to ideje koje su ostavljale uvek vidan trag, dajući Festivalu personalitet koji on održava skoro četvrt veka, porvrđujući tako njegov, makar i indirektan, uticaj na tokove nacionalne kinematografije.

Ogledi iz filmske glume - 41. festival

U okviru 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji danas je počela sa radom edukativna radionica “Filmska učionica”koju je svečano otvorio glumac, reditelj i profesor glume Branislav Lečić predavanjem “Teatralnost na filmu – ogledi iz filmske glume”. „Filmska učionica“ predstavlja multidisciplinarni projekat koji na prikladan način omogućava kvalitetno filmsko opismenjavanje tinejdžera i studenata. Upoznajući se sa prirodom medija filma, mladi će se istovremeno osposobljavati i za kritičko snalaženje u ostalim medijskim sadržajima, kao i za razlikovanje i razumevanje estetskih i etičkih vrednosti sadržaja – ne samo na filmu, već i u ostalim srodnim medijima.

Projekat je osmišljen u formi radionice u kojoj će filmski profesionalci, istoričari i teoretičari filma, otkriti mehanizme kako od pasivnog posmatrača postati aktivan gledalac filma. Podučavajući o filmskom mediju, stručnjaci će omogućiti mladim ljudima da učestvuju u zajedničkoj analizi i kreaciji kritičkih tekstova, koja ima za cilj imaju da predstave značaj kritičkog promatranja filma odnosno razvijanja kritičkog mišljenja kao uslova za oblikovanje sopstvenog identiteta, mišljenja, samopouzdanja i eventualne, buduće umetničke ekspresije. Predavanja će se odnositi na oblast elementarnog filmskog obrazovanja u kojem su istaknute celine: opažanje, doživljaj i prihvatanje filmskih elemenata i datog stvaralaštva. Učenici će aktivnim gledanjem pratiti klasična filmska ostvarenja i primati njihove poruke koje će se dalje koristiti kao predložak za dalje kolektivno istraživanje i dublje promatranje datih sadržaja, kroz jedinstven spoj njihovog vlastitog doživljaja i predavačeve analize, uz poseban akcenat na prepoznavanje estetskih i etičkih vrednosti u datim umetničkim delima.

Program

  • Teatralnost na filmu: ogledi
    iz filmske glume

14.08.2017. godine u 10:00 h
Radionicu vodi: Branislav Lečić

  • Filmadžija budućnosti:
    savremene obrazovne prakse

15.08.2017. godine u 10:00 h
Radionicu vodi: Predrag Stanojlović

  • Redefinisanje identiteta –
    ideologije u srpskom filmu

16.08.2017. godine u 18:00 h
Radionicu vodi: Aleksandar Janković

Predavači

Branislav Lečić

Glumac

Aleksandar Janković

Dramaturg

Predrag Stanojlović

Režiser

Galerija