U Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“, u okviru pratećeg programa 42. Festivala filmskog scenarija organizovana je promocija knjige „Kritički vodič kroz srpski film 2000. do 2017. godine“. Autori ovog dela su Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević. Direktor biblioteke Dejan Lučić predstavio je goste – moderatora Vladimira Džudovića i kooautora Ivana Velisavljevića. Izdavač knjige je Filmski centar Srbije, a ona obuhvata oko 230 srpskih dugometražnih filmova.

Goran Jovanović ( „Vreme“) ovo delo ocenjuje jednim od najvažnijih poduhvatra u našoj filmskoj publicistici i kulturi uopšte, dok ovaj „vodič“ Boban Jević, direktor Filmskog centra Srbije smatra svedočanstvom jednog vremena, prosekom naših filmskih mogućnosti i postignuća.

Ivan Velisavljević je o knjizi, na promociji u Vrnjačkoj Banji rekao da ovo delo sadrži tekstove o srpskim dugometražnim filmovima nastalim u periodu od 2000. do 2017. godine. -U jednom ovakvom izdanju, koje već naslovom otkriva svoje pretenzije. Cilj nam je bio da predstavimo filmsku produkciju u Srbiji spajajući filmofiliju, preglednost, stručnu zainteresovanost za srpski film i njegovu mlađu baštinu, odmerenost osnovnog tona i konciznost. Pokušali smo da očuvamo i subjektivnost svojih kritičkih stavova i stilova pisanja, ali tako da ne dominiraju nad složenom filmskom analizom, niti da idu na štetu filmova, rekao je Velisavljević.

Od kriterijuma kojima smo se rukovodili pri pisanju naveo je donju granicu trajanja koja je određena „kanskim standardom“ od 60 minuta, da je film imao redovnu filmsku distribuciju i da film bude većinski produciran u Srbiji. Pregled filmova dat je hronološki, po godinama i datumima premijera. U „ličnoj karti filma“ nalaze se ključni podaci: produkcijska kuća, producent i koproducent, reditelj, scenarista, direktor fotografije, montažer, kompozitor, scenograf, kostimograf, glumci, trajanje, domaći distributeri, datum premijere. Naskon osnovnih podataka o filmu sledi kratak opis filmske radnje. Iza toga sledi kritičarski osvrt u kome su se autori bavili umetničkim postignućima i utiscima o konkretnom ostvarenju. Publika je s interesovanjem pratila književno veče, a da je tema interesantna pokazuje i činjenica da je po završetku književne večeri prodat znatan broj primeraka ove knjige.

What is the most important information you must read about falsified medicaments