U okviru Festivala filmskog scenarija 14. avgusta u Biblioteci „Dr Dušan Radić“ održano je književno veče, promovisana je knjiga Slobodana Novakovića „Mrtvi“. Reč je o testamentarnoj knjizi koja je pored neospornih pripovedačkih kvaliteta, verovatno i najbolje podsećanje na njegov ukupan doprinos srpskom filmu, televiziji, satiri, likovnoj kritici.

O knjizi je govorio Boško Ruđinčanin, književnik, jedan od osnivača Festivala filmskog scenarija. Festival filmskog scenarija vezan je za Novakovićeve: Slobodan je učestvovo na Simpozijumu, njegov brat Miša je čak trideset puta bio učesnik Simpozijuma. Mnoge ličnosti koje je Slobodan Novaković pomenuo u knjizi bili su u Vrnjačkoj Banji. Ljubiša Jocić je bio stalni gost Vrnjačke Banje, učestvovao je na Velikom mitingu poezije. Dobio je frenetični aplauz kada je izrecitovao svoju pesmu. Milić od Mačve imao je izložbu u Zamku kulture. Zoran Radmilović igrao je „Radovana trećeg“. Slobodan Stojanović vodio je Školu dramaturgije… Čitajući ovu knjigu, ponovo sam se susreo sa ovim ljudima, rekao je Ruđinčanin.

Dragan Inđić, urednik izdanja, upoznao je prisutne sa detaljima o knjizi. Knjiga ima dva dela: „San“ i „Java“. U prvom delu Novaković je pisao o: Rašku Dimitrijeviću, Ljubiši Jociću, Slobodanu Markoviću, Aleksandru Popoviću, Dušanu Radoviću, Miliću od Mačve… Drugi deo knjige su eseji o: Josipu Kulundžiću, Ljubi Tadiću, Zoranu Radmiloviću, Aleksandru Petroviću, Slobodanu Stojanoviću… Knjiga je puna anegdotskih detalja, rekao je Inđić.

Dramaturg Saša Radojević iskazao je lične impresije. Slobodan Novaković je prvi filmski kritičar koga sam video još u tinejdžerskom periodu kada je predstavljao hronike FEST-a. Često je naglašavao da je to način da se na analitički način pozabavi filmovima. Afirmisao je novi srpski film, „crni talas“. Pisao je i teorijske tekstove. Dao je originalan doprinos filmskoj teoriji. U knjizi se bavi drugima, a neki od likova zapravo nemaju zapise koji svedoče o njihovom radu, npr. Raško Dimitrijević i prof. Josip Kulundžić. Ova knjiga osvetljava dragocene ličnosti za ovdašnju kulturu. Iako nosi naziv „Mrtvi“, ona oživljava ove ličnosti kroz lična svedočenja, unikatna iskustva i kritike pojedinih autora, rekao je Radojević.

Publici se obratio i Marko Novaković, priređivač knjige, sin Slobodana Novakovića. On se zahvalio timu ljudi sa kojima je radio i rekao da je četvrti put u Banji, prvi put bez svog filma, ali prvi put sa svojim ocem. Smrti zapravo nema. Dokaz tome je upravo ova knjiga. Znajući da ovde dolaze mladi dramaturzi, voleo bih da pročitaju ovu knjigu i iz nje izvuku neki deo za sebe. Deset godina je ova knjiga stajala u rukopisu, kucana mašinom. Prekucavajući je, kroz priče o tim ljudima, ponovo sam se upoznavao sa svojim ocem, rekao je Marko Novaković i citirao svog oca: „Sve što se dogodi, tako smo i hteli“.

Mlada glumica Ana Sakić pročitala je odlomak iz knjige „Mrtvi“, a prisutni su imali priliku da se kroz nekoliko inserata podsete na Slobodana Novakovića.

Why Are Internet Pharmacies Popular in USA