Žiri u sastavu Ivana Vujić, Radoslav Zelenović i Aleksandar Đaja, na petoj festivalskoj konferenciji za novinare, saopštio je odluke o nagradama.

  1. nagrada žirija 45. Festivala filmskog scenarija dodelјuje se scenariju [Vojislava Nanovića*] i autoru scenarija adaptacije Mileni Marković. Za film „Nečista krv-greh predaka“, u režiji Milutina Petrovića. Scenario predstavlјa izvanrednu fresku likova Bore Stankovića, kao i sliku srpskog patrijarhalnog mentaliteta i borbe srpskog naroda za opstanak i oslobođenje od turske vlasti. Prema rečima predsednice žirija Ivane Vujić, scenarijo predstavlјa vrhunsku analizu dela Bore Stankovića i vremena koje je on svojim delom obuhvatio.
  2.  nagrada žirija dodelјena je scenariju Strahinje Madžarevića za film „Lihvar“, u mrežiji Nemanje Ćeranića. Scenario je priča o pojedincu i njegovoj nemoći da nađe izlaz iz lavirinta zla.
  3.  nagrada dodelјena je scenariju Natalije Avramović i Ljubinke Stojanović, za film „Prolećna pesma“ u režiji Natalije Avramović. Scenario za ovaj film predstavlјa istraživanje putovanja glavne junakinje koje ruši zidove svakodnevnog života u potrazi za egzistencijalnom slobodom.

Specijalna nagrada žirija dodelјena je scenariju Ivana Ikića za film“Oaza“ u njegovoj režiji. Scenario predstavlјa autentičnu priču o neophodnosti lјubavi i nedostatku empatije u savremenom svetu.

Odluke su, prema rečima Aleksandra jednoglasne, a kako je naglasio Radoslav Zelenović, nije bilo lako da od devet scenarija, izaberu tri, što bio trebalo da znači da su ostali nezadovolјni. Radoslav Zelenović je rekao da nema razloga za nezadovolјstvo, a da je zajednička karakterisika  svih  scenarija, koji predstavlјaju široku lepezu žanrova, da su filmovi po njima, vrlo kritički prikazali vremena koja su opisana. Radoslav Zelenović je objasnio da su festivali njegov paralelan život, da nije prvi put u žiriju ovog festivala, a da će i ovaj pamtiti po dobroj selekciji i odličnoj organizaciji.

Umetnički savet 45. Festivala filmskog scenarija dodelio je nagradu „Mihićevo zlatno pero“ Goranu Markoviću za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji.

Žiri grada domaćina na 45. Festivalu filmskog scenarija u sastavu: Dane Stanojčić, zamenik predsednika SO, kao predsednik, Nina Stamenić, menadžer hotela „Solaris resort“i Miomir Mihajlović, direktor Vile „Splendor“, na svojoj sednici, održanoj 13. avgusta, doneo je jednoglasnu odluku da dodeli „Rimski zlatnik“, Milošu Bikoviću za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri novinara i filmskih kritičara 45. Festivala filmskog scenarija dodelio je nagradu za najbolјi scenario Nataliji Avramović i Ljubinki Stojanović za film „Prolećna pesma“. U obrazloženju žirija u sastavu: Zorica Dragojević iz „Ilustrovane politike“, Sonja Todorović, novinarka Radio Beograda 2 i Milena Zisk, novinarka RTV Vrnjačka Banja se kaže: Film izlazi iz standardnih okvira. Na jedinstven, otvoren i hrabar način prikazuje osvajanje slobode duha jedne razvedene žene i samohrane majke. To je autobiografsko ogolјavanje istine o unutrašnjim borbama i strahovima posle gubitka glavnog oslonca u životu. Uz sjajnu glumu Mihaele Stamenković, rađen sa malim budžetom, uspeh je da se nađe svoj put ka festivalskim pozornicama.

Glavni sponzor 45. Festivala filmskog scenarija, „Gorki list“ dodelio je nagradu publike filmu „Južni vetar 2- Ubrzanje“.