Sinoć je u Vrnjačkoj Banji otvoren 44 Festival filmskog scenarija. Učesnike i publiku su u ime pokrovitelja, u amfiteatru “Danilo Bara Stojković” pozdravili Državni sekretar Ministarstva kulture Aleksandar Gajović i predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović. Nakon predstavljanja učesnika publici, Festival je zvanično otvorio doajen srpskog glumišta Petar Božović. Usledila je projekcija filma „Otac“ po scenariju Srdana Golubovića i Ognjena Sviličića, u režiji Srdana Golubovića. Iako ne u tradicionalnim danima avgusta, Festival filmskog scenarija (FFS) je ove godine u Vrnjačkoj Banji otvoren mesec dana kasnije. Кako je na otvaranju rekao predsednik opštine Boban Đurović, “tradicionalna nit festivala koja traje 44 godine”, nije prekinuta. -Odlučili smo da se FFS ipak održi. Pomerili smo ga za mesec dana, ali nismo prekinuli nešto što krasi Vrnjačku Banju. Preduzeli smo sve epidemiološke mere”, kazao je Đurović.

Ovogodišnje izdanje FFS otvorio je glumac Petar Božović, koji je dobio i nagradu “Srebrni novčić”. -Film počinje sa scenarijom, pa onda ide reditelj. Ali, film mogu da metnu u fioku ako nema glumaca, rekao je Božović.

U sali vrnjačkog bioskopa i na letnjoj pozornici, amfiteatru „Danilo Bata Stojković“ biće prikazano deset filmova u zvaničnoj konkurenciji za nagrade. Osim filma „Otac“, u trci za jednu od tri nagrade naći će se i „Revolt“ Aleksandra Rajkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ekipa“ Marka Sopića i Radeta Ćosića, „Asimetrija“ po scenariju Maše Nešković i Vladimira Arsenijevića, „Realna priča“ Gordana Кičića i Vladimira Simića, „Iz ljubavi“ Nenada Mikovića, „Proleće na poslednjem jezeru“ scenariste Vuleta Žurića, „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, a festival će zatvoriti ostvarenje „Grudi“ Vladislava Vojnovića i Marije Perović.