Knjiga Dejana Ognjanovića „Više od istine: Kadijević o Kadijeviću“ predstavljena je u vrnjačkoj Biblioteci 18. avgusta, a kao deo pratećeg programa ovogodišnjeg Festivala filmskog scenarija. Gosti su bili sam Đorđe Kadijević, jedan od najvećih srpskih reditelja, autor Dejan Ognjanović i Ivan Velisavljević, dramaturg, filmski kritičar i predsednik ovogodišnjeg festivalskog žirija. Interesovanje za ovo događanje je bilo jako veliko i Salon biblioteke je bio premali da primi sve zainteresovane. Veče je vodio Srđan Čeperković, poznati vrnjački pesnik mlađe generacije.

Đorđe Kadijević je govorio vrlo nadahnuto i precizno i dotakao se sopstvenog opusa i kako ga on danas doživljava, ali je govorio i ovdašnjem novom talasu, kao i promenama sistema i država kojima je lično prisustvovao. Ognjanović i Velisavljević su sa svoje strane biranim rečima govorili o Kadijevićevom značaju i opusu, a veče je okončano pitanjima iz publike što se pretvorilo o Kadijevićev entuzijastični govor o nekadašnjoj državi svih južnih Slovena i o ideji levice što je propraćeno burnim aplauzom. Time je okončano ovo izuzetno uspelo događanje.

DjordjeKadijevic
Đorđe Kadijević

Mi živimo u jednom beskrajno tuđem svetu u koji smo bačeni. To je ono što prihvatam od Kamija i Sartra: bačenost u tuđinstvo sveta. Mi ne živimo u onome što je Hegel zvao “ljudski svet”, mi njeganosimo samo u sebi, i to kao veliku iluziju, kao motiv egzistencijalne nostalgije, kao jedan san.  Ali realno, mi živimo u jednom svetu apsolutne srmti.”

Đorđe Kadijević (1933, Šibenik) je u srpskoj javnosti poznat kao filmski autor kojeg se setimo prevashodono kada se pomenu filmovi Leptirica i Sveto mesto. Iako je režiser koji se na jugoslovenskoj sceni pojavio još šezdesetih – filmovima koji su bili deo tzv. crnog talasa – i iako je njegov rad bio najšire dostupan kroz TV seriju Vuk Karadžić RTB-a, do danas ga mlađa i srednja generacija ipak najviše poznaje po njegovim – za naše prilike pionirskim – horor ostvarenjima. Već dugo se oko Đorđa Kadijevića gradi status kultnog autora horror filmova, ali ima tome evo već desetak godina od kako se i filmski kritičari mlađe generacije ozbiljnije posvećuju ovom autoru. Počelo je to studijom U brdima horori: srpski film strave (Niški kulturni centar, 2007) i zbornikom Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (Clio, 2008) da bi se kultni status Đorđa Kadijevića definitivno potvrdio ovogodišnjim monumentalnim delom, (auto)biografijom Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (Orfelin, 2017). Za sve tri ove knjige, zaslužan je niški pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac i esejista Dejan Ognjanović.

KadijevicYTCover1

ust-Know Facts About Ordering from Foreign Pharmacies