Na Simpozijumu koji je održan u konferencijskoj sali hotela „Zepter“ 14. avgusta, tema je bila prezentacija časopisa „Kinoteka“ u izdanju Jugoslovenske kinoteke, kao i novih aktivnosti Jugoslovenske kinoteke. Simpozijum je vodio Saša Radojević, a njegov gost bio je Marjan Vujović iz Jugoslovenske kinoteke.

Časopis „Kinoteka“ izlazi od januara 2017. godine, ali zapravo je i dalje program Muzeja kinoteke kao knjižica ili časopis. Ranije se izdavao, i imali smo zelju da izmenimo dizajn. Primeri „časopisa „Kinoteka“ mogu se kupiti u knjižarama „Delfi“ i na blagajni „Kinoteke“. Očekuje se i reizdanje „Kinoteke“ iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Glavna novina je da se on ne bavi samo programom Kinoteke, jer imamo sedam projekcija dnevno, već se dosta tekstova bavi savremenom kinematografijom i kinematografijom uopšte. Cena časopisa je 200 dinara, a uz kupljenu kartu je 100 dinara. Kada je u pitanju internet izdanje ovog časopisa, neki tekstovi izlaze,a neki ne. Na sajtu imamo dosta tekstova koji su samo za sajt. Povećali smo količinu tekstova koje pišemo. Veliki broj korisnika traži da im šaljemo poštom brojeve koje nemaju.

Imamo izdanja i na DVD, npr. „Beograd izmedju dva rata“. Sa “Avala filmom” postoji dobra saradnja. Prilikom prezentacije filma “Skupljači perja” na ovogodišnjem Kanskom festivalu, pomogli su koliko su mogli. Francuski distributer je otkupio film, tako da će se distibuirati u Francuskoj. Jedna od ideja je da restaurisane filmove ponovo vratimo u bioskope.
U skladu sa novim tehnološkim prmenama, promenjeni su nosači filmova, sve se vise snima na Blu ray. Ni jedan novi film se ne snima na traci, i Kinoteci se predaju u elektronskom formatu. To je drugačiji princip čuvanja i arhiviranja. Jedino što sigurno može dugo da traje, preko sto godina je filmska traka. Rekonstrukcija filmova se vrši po kriterijumu zahvaljujući Ministarstvu culture, i u prethodnih desetak godina napravljena je rekonstrukcija preko sto filmova. Napravljena je lista 100 najboljih filmova, lista koja nije konačna. Ideja te liste je da napravimo spisak filmova koji imaju prioritet da budu restaurisani, da imaju kopije. Restauracija jeste potrebna, ali ne uvek. Npr. kopija filma “Skupljači perja” koja je bila prikazana u Kanu, samo je nova izrađena sa postojećeg negativa, uz male korekcije. Što se tiče propagandnih filmova iz perioda Drugog svetskog rata, još nisu izdati u DVD izdanju. Imaju specifičan istorijski značaj. Postoji rezervisanost u puštanju u javnost. Značaj ima i način na koji su ti filmovi stizali u Kinoteku. U Kinoteci se čuvaju i scenarija. Od strane Filmskog centra i Kulturnog centra postoji animiranje da se i dalje štampaju scenarija. Postoji Kuća scenarija formirana baš na ovom Festivalu. Scenariji se čuvaju u Kulturnom centru Vrnjačke Banje.

What is the most important information you must read about falsified medicaments