Ovogodišnji simpozijum Festivala filmskog scenarija u fokus je stavio animirani film. Uz moderatora simpozijuma Rastka Ćirića na simpozijumu učestvuju velikani našeg animiranog filma Vera Vlajić, Aleksa Gajić, Miloš Tomić, Miroslav Jelić i Dejan Dabić. Prvi dan simpozijuma, koji se održava u Biblioteci u Vrnjačkoj Banji privukao je i znatan broj zainteresovanih posetilaca.
Pokretanje rasprave o prirodi animacije i značaju ove likovno-filmske vrste, u okviru Festivala filmskog scenarija, predstavlja poseban izazov kako za stručnu javnost, tako i za gledaoce koji zele da aktivnije učestvuju u pratećim sadržajima Festivalskog programa. Zato se tema ovogodišnjeg Simpozijuma “Scenario za animirani film” fokusira, pre svega, na univerzalni jezik animacije, koji svoje uporište upravo traži u scenariju kao najznačajnijoj pripremnoj fazi u nastajanju jednog filma. Pitanje ”Kako napisati scenario za animirani film” postavlja se svim stvaraocima, kako scenaristima – dramaturzima, tako i likovnim stvaraocima, koji animaciju doživljavaju kao tehniku i sredstvo za prenošenje svojih ideja u likovno-filmski izraz. Pravi odgovor na ovo pitanje može da da i obrazovana filmska publika jer je većina nas upravo odrastala na Diznijevim animiranim filmovima, “crtaćima”.

Tematske jedinice Simpozijuma biće fokusirane, u manjoj meri, na opšti problem pisanja scenarija, koliko na moguće načine da se taj problem reši u animiranom filmu, a pre svega, na razumevanje suštine, prirodnog stanja i sastava animiranog filma. Moderator i predavac Simpozijuma, profesor animacije i ilustracije na FPU, mr Rastko Ćirić, sa svojim kolegama, preneće svoja praktična i teorijska iskustva, sa ciljem traženja zajedničkog odgovora na sva ova pitanja. Teme kojih će se profesor Ćirić dotaci u svom teorijskom izlaganju, tiču se, između ostalog, tehnika snimanja animacije, suštine filmskog i “afilmskog” opažaja, specifičnosti animacije i dr.

Radovi učesnika–predavača Simpozijuma predstavljaće konkretan stručni doprinos razvoju ove teme. Zaključci će do završetka Festivala biti objavljeni u Biltenu. Po završetku Festivala, tekstovi će biti objavljeni u posebnom tematskom izdanju.

ust-Know Facts About Ordering from Foreign Pharmacies