TV FILMOVI U KUNKURENCIJI I FESTIVAL TELEVIZIJSKE DRAME (od 1993. do 1996. godine)

Raspadom SFRJ i neminovnim smanjenjem filmske produkcije, svi filmski festivali koji su ostali na prostorima SRJ našli su se u nezavidnoj situaciji i pred pitanjem kako obezbediti neophodni minimum programa. Isti problem je, naravno, imao i Festival filmskog scenarija te se 1993.godine odlučio na još jednu pionirsku akciju, otvarajući vrata televizijskim filmovima (televizija je u to vreme bila najveći producent), vrednujući scenarija tih dela, rađenih u elektronskoj tehnici, zajedno sa scenarijima igranih filmova. Iako je bilo mnogo polemika oko toga (ne samo na ovom festivalu) do 1996.godine takvi filmovi su ravnopravno učestvovali u festivalskoj konkurenciji i kao takvi bili direktan uslov opstanka mnogih festivala, pa i vrnjačkog.

Vrnjačka Banja i njen filmski festival, kao što su prvi uveli u konkurenciju TV filmove, tako su 1997.godine učinili i korak dalje izbacujući ih iz konkurencije filmskog festivala, ali zato organizujući, zajedno sa Radio Televizijom Srbije smotru TV drama i filmova, odvojenu od Festivala ali direktno proisteklu iz njega. Radio Televizija Srbije, Kulturni centar i SO Vrnjačke Banje organizovali su 15. i 16.avgusta 1997.godine u hotelu “Zvezda” (koji je inače tradicionalno i festivalski centar) promotivni Festival TV drame na kome su premijerno bile prikazane drame rađene po delima Jovana Sterije Popovića “Pokondirena tikva” (Petar Zec), “Sudbina jednog razuma” (Milan Knežević), “Ljubav, ženidba, udadba” (Radomir Bajo Šaranović), kao i nove drame Jelice Zupanc “Naša Engleskinja” (Slobodan Radović), i Slobodana Stojanovića “Raste trava” (Petar Cvejić). U okviru smotre organizovan je okrugli sto “Retrospektiva i perspektiva TV drame”, a bila je upriličena i kratka retrospektiva najuspešnijih dramskih ostvarenja.

Godinu dana kasnije organizovan je od 12. do 15.avgusta 1998.godine Prvi međunarodni festival TV drame uz takmičarsko učešće TV drama iz Jugoslavije, Slovačke, Rusije, Bugarske, Rumunije i Makedonije. Prikazane su drame “Dosije 128”, “Ne miriše više cveće”, “Likvidacija”, “Golubovića apoteka”, “Nikoljdan 1901.”, “Svirač” i “Britanski gambit” (Jugoslavija), “Dugo putovanje vozom” (Rumunija), “Prijateljstvo u jesen života” (Slovačka), “Ljubav” (Rusija), “Na Balkanu se ne pije čaj” (Makedonija), “Kad grom udari” (Bugarska). Uz prisustvo i učešće mnogih domaćih i stranih stvaralaca i poslanika televizije organizovan je i okrugli sto na temu “40 godina TV Beograd – programsko mesto i uloga TV drame”, promovisane su nove serije TV Beograd “Porodično blago”, “Više od igre II” i “Svaštara”, a predstavljen je i kapitalni “Vodič kroz produkciju redakcije igranog programa TV Beograd od 1958. do 1995.” autora Bojane Andrić. Raspisan je i konkurs za TV dramu (film).

Više godina naši televizijski stvaraoci bili su iskljčeni iz kruga evropskih i svetskih televizijskih festivala. Prvi međunarodni festival TV drama uz učešće eminentnih stvaralaca iz Slovačke, Rusije, Bugarske, Rumunije i Makedonije bio je korak da se naši TV autori ponovo uključe u evropske umetničke procese i da se obnove prekinute niti saradnje.

ust-Know Facts About Ordering from Foreign Pharmacies