Neposredno pred početak Simpozijuma, trećeg dana na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, u prostorijama biblioteke „Dr Dušan Radić“, Dejan Lučić, direktor Biblioteke izvestio je učesnike Simpozijuma o poslu digitalizacije „Kuće scenarija“ i mogućnostima korišćenja digitalizovane biblioteke. Zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu „Telekoma“, Narodna biblioteka „Dušan Radić“ i Kulturni centar Vrnjačka Banja započeli su realizaciju zajedničkog projekta digitalizacije tekstova iz „Kuće scenarija“.

Ovaj projekat čuva značajan broj scenarija filmskih ostvarenja prikazanih na poznatom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji koji je ove godine doživeo svoje 45 izdanje. Najstariji scenario koji se čuva na ovaj način je tekst Srđana Karanovića i Rajka Grlića za film „Miris poljskog cveća“. Po rečima Dejana Lučića, nakon skeniranja i prebacivanja u digitalni format, scenarija će biti po godištima postavljena na zvaničniom sajtu ove ustanove, a posetioci će elektronskkim putem moći da čitaju i prelistavaju originalne stranice teksta.

Sva digitalizovana scenarija dostupna su na sajtu Narodne biblioteke „Dr Dušan Radić“  ( https://www.vrnjacka biblioteka.org.rs ) . Neophodno je pristupiti sajtu, izabrati rubriku AKTUELNO, nakon toga odeljak KUĆA SCENARIJA i godinu (kada su na FFS –u prikazivani filmovi čija su scenarija učestvovala u takmičarskom programu). Do sada su urađene četiri festivalske godine, a očekuje se da će sav posao biti završen za godinu ili dve dana. Kuću scenarija vodi Srđan Čeperković, knjižničar.

IZLOŽBA „DOKUMENTI PRAŠKE ŠKOLE“

Interesantna postavka fotografija krasiće Biblioteku tokom trajanja 45. Festivala filmskog scenarija. Izložba fotografija naslovljena „Dokumenti praške škole“ sadrži portrete naših poznatih režisera tzv. „Praške škole“: Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Rajka Grlića i Lordana Zafranovića. Postavka sadrži i fotografije kadrova zabeleženih u njihovim dokumentarnim filmovima.

Beležimo da su 14. avgusta u sali Bioskopa u Vrnjačkoj Banji „U pratećem programu Simpozijuma“ prikazani sledeći filmovi: Kome je bog stvorio bradu (1972) Gorana Markovića iz ciklusa „Neobavezno“, Televizije Beograd; Mala Neda Srđana Karanovića iz istog ciklusa, televizije Beograd; Dan i noć (Pjaca)(1966), Pitka voda i sloboda Rajka Grlića, Televizija Zagreb i Legenda o lapotu (1972) Gorana Paskaljevića.