Proglašenje pobednika - Festival filmskog scenarija

Proglašenje pobednika - film Izgrednici

Na prvom delu završne konferencije, prisustvovalu su članovi ekipe filma „Izgrednici“ Nikolina Vučetić Zečević, producent, Dejan Zečević, režiser.  Producentkinja filma smatra da ovaj film nije bilo ništa ni lakše ni teže snimati, nego bilo koji drugi film. Inače film „Izgrednici“ rađen je u crno-beloj produkciji, u kome se pojavljuju naši poznati glumci: Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Predrag Ejdus, Vuk Kostić.

Dejan Zečević, režiser, istakao je da je film „Izgrednici“ imao svetsku premijeru u Čikagu, SAD. Američka publika po njegovim rečima prepoznala je film isto kao i naša. Problemi koji su prikazani u filmu su problemi naše civilizacije, to je globalni problem. Sledeći projekat na kome planira da radi je sa srednjovekovnom tematikom. U pitanju je scenario za film o Marku Kraljeviću. Sam projekat je prilično skup. U nastavku konferencije, Milan Nikodijević, režiser i scenarista najavio je film „Zarobljeno vreme“ , priču o jednom čoveku, jednoj zemlji i jednom vremenu.

Odluke žirija 42. Festivala filmskog scenarija

Na drugom delu konferencije proglašen je pobednik 42. Festivala filmskog scenarija. Žiri u sastavu Ivan Velisavljević, predsednik žirija, Boško Ruđinčanin i Bojan Vuletić doneli su jednoglasnu odluku i prvu nagradu dodelili su za scenario Đorđa Milosavljevića za film „Izgrednici“, u režiji Dejana Zečevića.

Đorđe Milosavljević u scenariju za „Izgrednike“, sigurnom rukom iskusnog scenariste, neobičan egzistencijalistički triler pretvara u alegoriju o uzrocima nasilja, psihološkoj manipulaciji i krugu zločina iz kog nema izlaza. Priča o troje studenata i harizmatičnom, ali dijaboličnom profesoru koji pokreće rizičan sociološki ekperiment, postavnjena je ekonomično, a njen razvoj baziran na dobro vođenoj gradaciji sukoba i pravovremenom otkrivanju razloga zbog kojih likovi koračaju sve dalje u tamu, ka tragičnom raspletu. Vizuelno sugestivan jezik scenarija svakako je barem delom zaslužan za rafiniranu stilizaciju kojom je reditelj Dejan Zečević na upečatljiv način kreirao mračni svet ove priče.

Druga nagrada dodeljena je za scenario Dimitrija Vojnova za film „Ederlezi Rising“, u režiji Lazara Bodrože. Scenario za „Ederlezi Rising“ originalno spaja žanr naučne fantastike sa art-filmom koji pokreće relevantna, složena politička i filozofska pitanja. Priča o putovanju u svemir i odnosu kosmonauta i ženskog androida, efektno se razvija i dobija nekoliko značenjskih slojeva: od pitanja muško-ženskih odnosa u muške dominacije, do pitanja o tome šta nas, u konačnici, čini ljudskim bićima? Scenarista Dimitrije Vojnov uspeva da dramu tzv. zatvorene situacije, sa svega dvoje likova, održi intrigantnom i dinamičnom, i da otvori mogućnost za kompleksna tumačenja. Ederlezi Rising predstavlja dobrodošao iskorak u srpskom filmu ka međunarodno relevantnim, aktuelnim temama i žanrovskim trendovima.

Treća nagrada dodeljena je za scenario Nikole Pejakovića za film „Meso“, u režiji Saše Hajdukovića. U scenariju za „Meso“, Nikola Pejaković nudi napetu, uzbudljivu priču o padu jednog fudbalera na kraju karijere u nesreću, očaj i kandže beskrupuloznih kriminalaca. Iako smešten u Banja Luku i pun „lokalne boje“, scenario za „Meso“ suptilno razvija i univerzalan biblijski podtekst o gradu koji nosi ožiljke rata i koji se u novim društvenim okolnostima menja u korumpiranu Gomoru. Pejaković majstorski oblikuje likove, u nekoliko poteza kreira atmosferu, a neočekivanim obrtima vešto održava napetost. „Meso“ takođe predstavlja uspešan primer u današnje vreme sve važnijeg transmedijskog pripivedanja, kao scenario koji nudi priču jednako dobro funkcioniše i kao film i kao televizijska serija.

Specijalna nagrada dodeljuje se scenariju Predraga Velinovića za film „Nigde“, u režiji Predraga Velinovića. „Nigde“ tematizuje odlazak mladih u zemlje Zapada, važnu društvenu temu ne samo za Srbiju, već i za mnoge zemlje evropske periferije. Putem fine psihološke studije karaktera Velinović uspeva da dočara teškoće iseljeničkog iskustva, usamljenost i osećanje otuđenosti.

Žiri grada domaćina na 42. Festivalu filmskog scenarija u sastvau Dane Stanojčić, podpredsednik SO Vrnjačka Banja, Nina Stamenić, direktor „Solaris resorta“, Miško Mihajlović, direktor vile „Splerndor“ na sednici održanoj 16. avgusta doneli su jednoglasnu odluku da Rimski zlatnik dodele scenaristi, glumcu i muzičaru Nikoli Pejakoviću za izuzetan doprinos, afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri novinara i filmskih kritičara 42. Festivala filmskog scenarija u sastavu Srđan Jokanović (Ilustrovana Politika) predsednik, Vladimir Džudović (Radio Beograd) i Miroljub Dugalić (Politika) dodelili su nagradu „Slavko Lazarević“ lista „Ilustrovana Politika“ za najbolji scenario Vanji Hovanu za film „Grande Punto“.

Direktor Kulturnog centra i 42. Festivala filsmkog scenarija, Saša Milenković nakon donetih odluka izjavio je da veoma zadovoljan odlukom žirija, koji je bio kompetentan za svoju odluku, a takođe je se u potpunosti slaže i sa odlukom novinarskog žirija.

Završna konferencija za medije - Festival filmskog scenarija