Filmska ekipa filma ``Meso``

Treća konferencija za medije Festivala filmskog scenarija održana je 16. avgusta u pres centru Hotela „Fontana“. Moderator konferencije bio je Vladimir Džudović, a u prvom delu gostovala je ekipa filma „Meso“ – Faketa Adlagić, glumica, Mardin Adlagić, glumac, Nikola Pejaković, scenarista, glumac u filmu, Branko Janković, glumac u filmu.

Nikola Pejaković, scenarista i glumac u filmu „Kosti“ ovom prilikom je istakao da je potpisan ugovor sa RTS-om za nastavak snimanja serije „Meso“ koja će se zvati „Kosti“, i treći deo „Koža“, čije bi snimanje trebalo da se završi do 2020. godine. – Mi svoj posao radimo najbolje što možemo, a sinoć ste videli deo tog rezultata – film „Meso“. Primarni cilj nam je bio da uradimo seriju, da to bude dobar posao. Film je montiran nakon serije. Film nisam gledao. Biće vrlo zanimljivo da pratim život filma. Film „Meso“ je pozvan na Međunarodni filmski festival u Montrealu. Film će živeti, život tog filma biće vetar u leđa, vetar ispod krila prema „Kostima“, a kasnije i trećem delu „Koži“. „Meso“, „Kosti“, „Koža“ su potpuno različite priče, karakteri su potpuno različiti. Priče su autohtone. Postoji misao da treći deo bude potpuno i žanrovski različit. To bi potpuno odgovaralo ideji da to bude tačna slika vremena. „Kosti“ i „Kože“ će biti još crnji ako je to moguće. Možda treći deo završimo kao sitkom i na taj način šaljemo neku vrstu poruke, svedočanstvo o jednom vremenu. Mi zaista imamo dug i prema precima i prema našoj deci i želimo da ostavimo nešto što će čitati i gledati za 30, 50 godina, kad nas više ne bude- izjavio je Nikola Pejaković.

Glumica Faketa Avdagić je govorila o radu na snimanju serije i daljoj saradnji u nastavku snimanja serije. -Čula sam dobru vest i radujem se na poslovnoj saradnji sa mladom ekipom, koja tačno zna šta hoće, zna da kaže i zna način kako da kaže, i kojim sredstvima da pokaže. Energijama smo se uklopili u nekim našim razmišljanjima i promišljanjima i negde se preplićemo. Ovaj Festival je prilika da se susretnemo sa kolegama iz regiona, jako je koristan za ljude iz naše branše, iz našeg esnafa, da razmenjujemo ideje, energije. Tako se rađaju naša buduća ostvarenja. To su prilike da se sretnemo i promislimo o svim stvarima koje vidimo.

Zatim je Mardin Adlagić, takođe jedan od glumaca u filmu „Meso“ istakao da je glumački talenat od Boga dar i da ga ne treba prokockati. U Banja Luci, gde je snimam film, po njegovim rečima okupila se jedna sjajna glumačka ekipa, sa kojom je bilo zadovoljstvo raditi. Prve glumačke korake započeo je u banjalučkom pozorištu, i tom prilikom je rekao: „Banja Luka je moj grad bio i ostao, i uvek kada sam u Banja Luci osećam se posebno svečano“.

Po rečima Vladimira Džudovića u obraćanju glumcu Branku Jankoviću koji u filmu „Meso“ tumači lik Miće, Mićin lik je nešto sasvim drugačiji od prethodnih uloga. Nevinost koju nosi lik Miće je nešto što odudara od proračunatosti koju svaki normalan lik nosi. Branko Janković smatra da ako bi se taj njegov lik izdvojio iz čitave dramaturgije, da bi bio idiot, ali u čitavom tom spletu okolnosti on ima značajnu funkciju, što baš pokazuje šta znači čestitost, iskrenost, ljubav prema ocu, majci, kući, talentu. Mića je jedno božansko biće koje je u zverinjaku i blokirana je ličnost. Nakon ubistva njegovog oca, postaje traumatična ličnost. Nikola Pejaković u nastavku konferencije istakao veliki profesionalizam u radu glumca Branka Jankovića, istakavši da samo ozbiljni i veliki glumci rade kao što je to Branko radio u filmu – prisvoje lik koga tumače, i izuzetno je srećan što je imao priliku da radi sa tako sjajnom ekipom glumaca

Nikola Pejaković osim što je scenarista, glumac, takođe i muzičar. Na konferenciji je najavio novi album. – Danas izlazi moj album. Nadimak mi je Kolja, i to sam uzeo kao ime tog mog muzičkog dela priče. To mi je četvrti album i pošto je četvrti, to je jedinstvena prilika da ga nazovem „4 prsta“ zato što sam rođen sa četiri prsta na desnoj ruci, bez malog prsta. Ono što Bog uzme čoveku, čovek treba da prihvati i da živi s tim i to je jedino što može i treba da uradi.

Kada je u pitanju film „Meso“ Nikola Pejaković ispričao je jedan istinit događaj na osnovu koga je iskrojio sudbinu Mićinog oca. Taj detalj se pojavljuje u seriji, dok ga u filmu nema. U pitanju je sudbina čoveka, ratnika, vojnika koji sa prve linije fronta dolazi kući. Kada se spremao da legne, da spava, čuo je neku buku u dvorištu, neko je pokušavao da obije garažu. Izašao je na terasu i nije čak ni stigao da završi pitanje „šta to radite“ i biva ubijen. U seriji je odnos dva brata jedan deo šire slike, veće priče. Tačka problema je Mića. On je od početka naša savst. Mi, kao društvo treba da se stidimo što su ljudi poput Miće gurnuti u pakao u ovom svetu. U filmu tumačim lik Slavka koji je ubica Mićinog oca. Slavko je zlo, vrlo konkretno zlo.

Filmska ekipa filma ``Nigde``

U drugom delu konferencije gostovala je ekipa filma „Nigde“. Predrag Velinović, režiser i scenarista i Milorad Glušica. Predrag Velinović je pored filma Nigde, režirao i filmove Senke uspomena, Volim te najviše na svetu i druge. Film „Nigde“ je savremena drama smeštean u dve vremenske ravni i govori o ljudima koji čitav život čekaju da krenu sa životom, a onda im život prođe.

Po Velinovićem rečima osnovna ideja filma je da postoje paralelni životi, paralelne stvarnosti u životima svih ljudi. Svaki čovek ima više života. Tako se u filmu i kaže – jedan život koji živi, i jedan život koji sanja. Jedno vreme film se zvao Život . Onda je bilo komplikovano da film izađe sa takvim literalnim i filozofskim naslovom, pa smo od njega odustali i vratili se prvobitnom naslovu „Nigde“ , koji nije privlačan, komercijalan, ali je naslov koji idejno definiše film. Film je ličan od početka i moja lična priča, jer sam bio spreman da odem iz zemlje i taj lični pečat ostao je sve vreme. Milorad Glušica, direktor fotografije rekao je da je njegov zadatak da napravi sliku koja neće biti za gledanje, nego koja će biti deo priče. Pored gledanja, slika mora i da se oseti. A da bi se slika osetila, mora biti veoma jednostavna. Marija Bergam je debitovala u ovom filmu, a glumac Nebojša Milovanović je branio ulogu, lik koga tumači .

Can erectile dysfunction be caused by prostate removal surgery