Prva konferencija za medije 14.08.2018.

Prva konferencija za novinare održana je 14. avgusta u sali Hotela „Fonatana“ koju je vodio novinar Radio Beograda 1, Vladimir Džudović. Na konferenciji učešće su uzeli protagonisti i scenaristi filmova, odnosno televizijske serije „Koreni“ i „Ederlezi Rising“ koji su prethodne večeri prikazni na Letnjoj pozornici. Prisustvovali su: glumica Sloboda Mićalović, Goran Šušlјik, izvršni producent i glumac, scenarista filma „Koreni“ dramaturg Đorđe Milosavlјević, režiser Ivan Živković, Marko Novaković, šef Redakcije kultuno-umetničkog programa RTS-a kostimograf Boris Čakširan. Na prvom delu konferencije razgovor se vodio o seriji „Koreni“.

Marko Novaković je na pitanje novinara da tek montirani i sveži materijal prikaže u vidu serije na svečanom otvaranju, o pitanju projekta „Koreni“ odgovorio: Možda je prvi put u Vrnjačkoj Banji, ali je to praksa koja je počela prošle godine koja se pojavila na nekoliko festivala. Konkretno, u Nišu je bila promocija prve epizode serije „Senke nad Balkanom“ koja će večeras biti i na Festivalu u Vrnjačkoj Banji. Učinili smo to iz više razloga. Smatramo da je to veoma važno, kada je tehnologija izbrisala granice između serije, igranog filma. Sve se to radi veoma slično, istom tehnikom. Kavalitet proizvoda koji se prikazuje na velikom platnu je i u ovoj seriji prepoznat kao izvanredan. Direktor fotografije i svi članovi ekipe su doprineli i svoj posao maestralno uradili. Drugi razlog je taj što smo ponosni na te „Korene“. To je jedna žestoka, dobra serija, prava srpska serija, koja u sebi nosi tajne, emotivni naboj, tu neku mudrost koju je publika mogla da prepozna. Smatram da ovakva politika treba da se nastavi i dalјe, da se serije prikazuje na filmskim festivalima, ne samo zbog njihove promocije, nego i zbog doživlјaja koji publika može da ima razvukavši mali ekran na veliki i dobivši tu kamernost u mnogo većem formatu. Serija je planirana za jesenju sezonu. Ima deset celovečernjih epizoda. Očekujemo njeno emitovanje u oktobru, nedelјom u 20 časova.

Goran Šušlјik, član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, izvršni producent na projektu „Koreni“ ovom prilikom se zahvalio  Ani Ćosić (ćerka Dobrice Ćosića, autora romana „Koreni“)  na ukazanom poverenju.

Sloboda Mićalović, glumica u „Korenima“ ispričla je utiske sa snimanja, i koliko je bilo teško glumiti na ovakvom projektu.  – Ne mogu da kažem da mi je bilo lako. Ovo se nas ticalo, mene se ticalo. Svi smi to imali u svojim kućama, svi smo jako dobro razumeli o tome šta Dobrica Ćosić piše. Imali smo veliku odgvornost i strah da li ćemo uspeti bar  delimično da ispratimo njegovu misao, ono što je napisao. Ono što je bilo zanimlјivo, to  je da su svi imali strplјenja u toku snimanja. Ovde smo imali mogućnost da zbog teških scena malo odmorimo, odahnemo, da zamolim produkciju za predah, da se priprmim za najvažniju scenu u kojoj se Simka  ispoveda Bogu, kada moli da dobije sina,  ne bi li spasila kuću i svoj život. Taj monolog se odlagao mesec dana što  je zaista retko. Kao glumica, mogu da kažem da je vrlo retko dobiti ovakvu ulogu, kompleksnu, slojevitu, filmsku, dramsku,  pre svega. Beskrajno sam zahvalna što su mi ukazali poverenje. Ono što mi je najdraže,  je to što je  upravo  gospođa Ana Ćosić meni rekla da je to ta Simka, kako je ona zamišlјala.  Kostimograf Boris Čakširan je imao zaista zahtevan, veliki posao kada je u pitanju garderoba, kostim za ovu seriju. Serija obuhvata period od 70 godina, tako da se i način odevanja menja..

Ivan Živković, režiser je na pitanje  da li postoji velika odgvornost prilikom snimanja ovakvih serija i filmova, sa takvom tematikom, odgvorio: -Postoji velika odgvornost. To se podrazumeva da u jednoj maloj sredini kao što je naša sve prilike su jedinstvene.  I u tom smislu ta vrsta odgovornosti je ogromna, pozitivna.  Trema je velika. Roman je trajni  činilac naše kulture i samim tim odgovornost je veća. Mislim da smo uspeli, da taj roman pretočimo u zanimlјiv televizijski sadržaj, da može da potraje i da bude zanimlјiv savremenom gledalištu. Trudili smo se da budemo što verniji onome što piše. Naš osnovni zadatak bio je da stvorimo seriju koja može da komunicira sa savremenom publikom i  mislim da smo uspeli u tome. Jako lepo smo svi sarađivali.

Đorđe Milosavlјević, scenarista na seriji rekao je da su  „Koreni“  zaista složen roman i trebalo je stvar prilagoditi savremenoj dramaturgiji. Kako je istakao pisanje scenarija bio je veoma zahtevan, težak i odgovoran posao, ali istovremeno je uživao u procesu pisanja.

Nakon ekipe serije „Koreni“ na konferenciji je prisustvovala glavna protagonistkinja filma „Ederlezi Rising“, Džesika Stojadinović Stoja.  Debitantski film  u režiji Lazara Bodrože, a scenario je  pisao Dimitrije Vojnov. Na pitanje novinara kako je doživela publiku u Vrnjačkoj Banji, u Srbiji  kaže da su Srbija i Brazil emotivno najotvoreniji prema filmu. Film je o dvoje lјudi, koji se različito ponašaju, o dve osobe. Ovo je SF film, naučna fantastika. Po njenim rečima postoje dve vrste naučne fanstatike – tvrdokorna, onu koju često pišu fizilari i naučnici, i ona druga malo mekša. Film tretira problem roda u duhu naučne fantastike. Sa ovim filmom svorili smo umetnost. Žene vide feminističku priču.  U filmu je upotreblјen i segment života koji se tiče politike.

ust-Know Facts About Ordering from Foreign Pharmacies