PREMIJEROM „KORENA“ OTVOREN 42. FESTIVAL

Otvaranje 42. Festivala - Nikola PejakovicFestival filmskog scenarija, najpopularnija kulturna manifestacija u Vrnjačkoj Banji, svečano je otvoren po četrdeset drugi put. Festival filmskog scenarija trajaće od 13. do 17. avgusta i za pet festivalskih dana publika će imati priliku da vidi 10 filmova u takmičarskom delu i dva filma van konkurencije. Ove godine održaće se i postfestivalski program, 18. avgusta kada će publika moći da pogleda film „Žaba“ Pjera Žalice i „Godinu majmuna“ Vladimira Blaževskog. Filmovi će biti prikazivani na Letnjoj pozornici „Danilo Bata Stojković“ i u Bioskopu.

Na ceremoniji svečanog otvaranja publiku i goste Festivala prvi je pozdravio Ivan Džatić, zamenik predsednika Opštine, u ime opštine Vrnjačka Banja. – Dobrodošli po 42. put na naš tradicionalni Festival koji okuplja najbolje filmove domaće kinematografije. Vrnjačka Banja ove godine slavi veliki jubilej 150 godina organizovanog bavljenja turizmom i kao mesto je ponosna i mi kao građani zato što imamo tu čast i privilegiju da živimo ovde, a vama, našim gostima želim da ovih nekoliko dana provedete u najboljem raspoloženju, da uživate u filmovima. Zadovoljstvo mi je što sam dobio priliku da vas pozdravim i u ime Skupštine opštine Vrnjačka Banja da se zahvalim Ministarstvu kulture i svima onima koji pomažu da ovaj Festival filmskog scenarija opstane i da traje ovoliko godina, rekao je Džatić.

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministrastvu za kulturu Republike Srbije pozdravio je Vrnjčane i banjske goste.  –Dobro veče Vrnjačka Banjo, dobro veče dragi gosti, ugledne zvanice. Čast mi je da vas pozdravim u ime ministra kulture, gospodina VladanaVukosavljevića i uopšte Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Činjenice koje govore u prilog tome su i da su ministri kulture uvek prepoznavali značaj Festivala i značaj Vrnjačke Banje na toj mapi. Nadamo se da će u budućnosti projekti biti sve veći i da će omogućiti bogatije i kvalitetnije kulturne sadržaje, rekao je državni sekretar Gajović.

Marko Živić, Umetnički direktor FFS rekao je na svečanom otvaranju da se Festival gradi i da će se u narednom periodu raditi na tome da ga posete i gosti iz regiona. – Očekujemo veću podršku ministarstva kulture, jer da bi ste nešto veće sagradili, morate da imate i podršku države. Mislim da je scenario baza, a da smo mi glumci rezultat toga. Sledeća godina je jedna od važnijih za ovaj festival – rekao je Živić i dodao da publika u Srbiji mora da shvati ko su scenaristi.

Festival Filmskog Scenarija u Vrnjačkoj Banji, 42. po redu otvorio je Nikola Pejaković, scenarista i glumac. Zatim su predstavljeni čalanovi žirija: Ivan Velisavljević (predsednik), Bojan Vuletić i Boško Ruđinčanin (članovi) i gosti Festivala, a nakon otvaranja usledio je vatromet. Festivalska fešta otpočela je premijernom projekcijom dve epizode nove serije u produkciji RTS – „Koreni“, po romanu Dobrice Đosića, u režiji Ivana Živkovića i po scenariju Đorđa Milosavljevića, u kojoj glavne role tumače Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Igor Đorđević, Radovan Vujović, Dara Džokić, Nenad Jezdić i Bojan Žirović.

TAKMIČARSKI PROGRAM 42. FESTIVALA

Posle ceremonije svečanog otvaranja i „Korena“ prikazanih van konkurencije, usledila je i projekcija filma „Ederlezi rajzing“ za koji je scanario napisao Dimitrije Vojnov, čime je i zvanično počeo takmičarski program jedne od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, koja će trajati do 17. avgusta.

Publika će u takmičarskom programu imati priliku da vidi još devet domaćih igranih dugometražnih filmova nastalih u minulih godinu dana, odnosno između dva festivala – „Grande punto“, po scenariju Vanje Hovan, „O bubicama i herojima“ (Nikola Pejaković, Dimitrije Vojnov, Petar Pašić), „Horizonti“ (Svetislav Dragomirović), „Meso“ (Nikola Pejaković), „Nigde“ (Predrag Velinović), „Izgrednici“ (Đorđe Milosavljević, Milan Konjević), „Prokleti pas“ (Dragan Pešikan), „Banditi u potrazi za mamom“ (Kosta Ristić) i „Patuljci sa naslovnih strana“ (Milorad Milinković).

PRATEĆI PROGRAM 42. FESTIVALA

Van konkurencije biće prikazano i ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Senke nad Balkanom“, kao i „Zarobljeno vreme“ Milana Nikodijevića. Uz tradicionalne Škole filmske dramaturgije i filmske kritike i simpozijum „TV film na filmskom festivalu“, u pratećem programu održaće se i promocije knjiga „Više od istine, Kadijević o Kadijeviću“ i „Kritički vodič kroz srpski film 2000/2017“.

GALERIJA SA OTVARANJA 42. FESTIVALA

Quick Tips for Buying Medicines Over the Interne