II mesto

Slepi putnik na brodu ludaka

Vule Žurić

SCENARISTA

I mesto

Rekvijem za gospođu J.
Bojan Vuletic

Bojan Vuletić

Scenarista i reditelj

III mesto

Jesen samuraja, Igla ispod praga

Dimitrije Vojnov

SCENARISTA

Ivan Marinović

SCENARISTA I REDITELJ

Druga nagrada se dodeljuje scenariju za film “Slepi putnik na brodu ludaka” Vuleta Žurića. Scenario nudi novu perspektivu jednog burnog istorijskog trenutka tadašnje Srbije, uz obimno istraživanje autentične građe i uspešnu integraciju fiktivnih likova u narativ. Drama poslednjih trenutaka života glavnog junaka postaje paradigma prkosa okupaciji.

Prva nagrada 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji se dodeljuje filmu “Rekvijem za gospođu J.” scenariste (i reditelja) Bojana Vuletića. Vuletićev scenario hiruški precizno disecira priču o depresije jedne od nas – žene izgubljene u limbu tranzicije, kojoj, izgleda, nema kraja. Bez imalo patetike, sa minimalnim dramaturškim sredstvima, film uspešnogeneriše jaku emociju…

Treću nagradu dele scenariji za filmove ”Jesen samuraja” Dimitrija Vojnova i ”Igla ispod praga” Ivana Marinovića. ”Samuraj” dobro funkcioniše kao komunikativan omaž žanrovskim filmovima 80ih godina, sa duhovitim, zapamtljivim replikama, i živopisnim likovima. Marinovićeva ”Igla” donosi autentičnu lokalnu aromu, ali na moderan način…

Rekvijem za gospodju J. - Plakat

BOJAN VULETIĆ

Rođen je 19. avgusta 1977. godine u Beogradu. Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je 2007. godine. Radio je kao asistent režije na velikom broju filmova, te samostalno režirao nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova kao i TV serija ( “Ljubavnici”, “Suze Dennisa Tita”, “Vanda nikad ništa ne zaboravlja” , “My heart and I” ). U produkciji RTV B92 do sada je režirao dokumentarne filmove “Ćuruvija” i “Goblen na srpsko-hrvatskom” koji je nagrađen na Motovun film festivalu 2004. godine. “Praktični vodič kroz Beograd, s pevanjem i plakanjem” mu je prvi igrani film, a međunarodnu premijeru imao je na uglednom festivalu u Karlovim Varima. Na Festivalu igranog filma u Puli 2012. godine osvojio je nagradu međunarodne kritike FEDEORA. Koscenarista je filma “Ljubav i drugi zločini” , te autor ideje za kratki film “Izvanredna Vera” u nagrađivanom omnibusu “Lost and Found”.

Slepi putnik na brodu ludaka - Plakat

VULE ŽURIĆ

Vule Žurić je rođen u Sarajevu 1969. Do sada je objavio knjige priča: Umri muški, 1991, Dvije godine hladnoće, 1995, U krevetu sa Madonom, 1998, Valceri i snošaji, 2001 i Mulijin ruž, 2003, romane: Blagi dani zatim prođu, 2001, Rinfuz, 2003, Tigrero, 2005, Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki, 2006, Mrtve brave, 2008. i Narodnjakova smrt, 2009. Autor je radio-drama: Omča od hartije, posvećene životu i smrti Bore Stankovića, Čovek bez peripetija, posvećene Milanu Rakiću, Ostrvo Uskoković, posvećene Milutinu Uskokoviću, Crni glas za belu hartiju, posvećene Emanuilu Jankoviću i Branin orfeum u zunzarinoj palati, posvećene Brani Cvetkoviću. Koautor je i scenarija za diplomski film Miloša Ajdinovića Mrtav čovek ne štuca. Priče su mu prevođene na nemački, engleski, grčki, španski, portugalski, poljski, italijanski, francuski, mađarski i slovenački. Živi u Pančevu.

Jesen samuraja - Plakat

DIMITRIJE VOJNOV

Dimitrije Vojnov – srpski dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar. Rodjen je 29. avgusta 1981. godine u Beogradu. Poznat po tumačenju lika Zorana u filmu „Tito i ja”, Dimitrije Vojnov diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dugogodišnji je filmski kritičar, ali pre svega dramaturg i scenarista: autor je drame „Velika bela zavera” koja se igrala u Ateljeu 212, napisao je scenario za domaći film „Anđeli 3: rokenrol uzvraća udarac” i bio koscenarista filma „Šišanje”. Sa Radomirom Bećkovićem, napisao je scenario za dugometražni igrani film “Mali Budo”, koji je premijerno prikazan 2014. godine…..

Igla ispod praga - Plakat

IVAN MARINOVIĆ

Ivan Marinović rođen je 1984. godine. Završio je gimnaziju „Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom. Osnovne studije pohađao je na Fakultetu arhitekture, Odsek industrijski dizajn u Milanu. Diplomu iz režije i magistarske studije stekao je na čuvenom praškom FAMU (The Film and Television School of the Academy of Performing Arts). Napisao je i režirao nekoliko kratkih filmova tokom studija na FAMU: „The Confession” (2008), „A Football Story” (2009), „Recurrence” (2011). Pobednik je Crossroads koprodukcija – foruma 2009. u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, gde mu je pripala i nagrada za prvonagrađeni scenario filma “Paskva”. Koscenarista je filma „The Berlin Project” zajedno sa mentorom sa FAMU Ivom Trajkovim. Na projektu je radio i kao asistent režije. Film je bio u selekciji više internacionalih festivala uključujući i prestižni Cameraimage u Poljskoj. Njegov prvi dokumentarac „Fali more, drž se kraja” osvojio je drugo mesto na Supetar Super film festivalu u Hrvatskoj. Prošle godine osnovao je nezavisnu filmsku kompaniju Adriatic Western u Crnoj Gori, koju vodi sa ciljem da pored sopstvenih stvara i razvija projekte lokalnih i regionalnih talenata. „Igla ispod praga” prvi je dugometražni projekat te kompanije. Takođe, od prošle godine gostujući je predavač na FAMU u Pragu. Član je Saveta hercegnovskog filmskog festivala.

Specijalna nagrada i nagrada ``Ilustrovane politike``

Nagrada Grada domaćina

Luka Bursać

SCENARISTA I REDITELJ

Specijalna nagrada Festivala se dodeljuje filmu “Afterparti” scenariste Luke Bursaća, za eksperimentisanje sa tradicionalnom dramaturškom formom i autentičan, gotovo dokumentarni, prikaz života i priključenija beogradskih klabera. Žiri lista “Ilustrovana politika” dodeljuje nagradu “Slavko Lazarević” za najbolji filmski scenario Festivala. Luka Bursać, rodjen 1990. godine u Beogradu je diplomac beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, naravno, na odseku za filmsku i televizijsku režiju. Bursać je pre “Tmine” i “Afterparti-ja” režirao i kratke igrane filmove “Isti kurac”, “Serotonin” i “Izgledaš mi do jaja kad sam odvaljen”, kao i kratki dokumentarni film “Tri”. Na FEST-u 2015. mlada glumica Sonja Kovačević dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu upravo u njegovoj Tmini, a sam Bursać je na ovozimskom FEST-u nanovo u Nacionalnoj selekciji ovenčan nagradom za najboljeg debitanta.

Milan Vasić

GLUMAC

Milan Vasić je rođen 31. januara 1979. godine u malom selu Ropotovo kod Kosovske Kamenice. U Prištini je upisao Pozorišnu akademiju kod profesora Svetozara Rapajića, ali diplomirao je u mestu Vranje na jugu Srbije. Milan Vasić je televizijski, filmski i pozorišni glumac sa velikim brojem rola sa kojima je postao popularan ne samo u Srbiji nego i šire. Najpoznatija rola bila je ona u filmu Ljubiše Samardžića “Konji vrani”, a posle toga i u seriji “Ono naše što nekad bejaše”.  Iako je film “Konji vrani” označio početak velike glumačke karijere, najveću popularnost stekao je u seriji “Jesen stiže Dunjo moja.”  Milan se osim kao odličan glumac dokazao i kao pevač, pa tako zna u skoro svakoj emisiji gde gostuje da otpeva koju pesmu. Projekti u kojima je glumio su: “Miris kiše na Balkanu”, “Nesporazum”, “Bledi mesec Sava Lađarski”…

Why Are Internet Pharmacies Popular in USA