RadoslavZelenovic

Radoslav Zelenović

Član žirija
Ivana Vujic

Ivana Vujić

Član žirija
AleksandarDjaja

Aleksandar Đaja

Član žirija

Radoslav Zelenović

Rođen u Kosovskoj Mitrovici 1948. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik, opštu lingvistiku I jugoslovensku književnost.

Tokom studija bio je član amaterskog filmskog kluba Doma omladine Beograda, za koji je režirao nekoliko filmova. Profesionalnu karijeru počinje 1971. godine, kao urednik programa Doma omladine Beograda, na kome ostaje do 1979. godine. Te godine je izabran za urednika Filmske redakcije Televizije Beograd. Od 1992. godine vršio je funkciju direktora Jugoslovenske kinoteke, na čijem čelu je bio 24 godine. Od 2017. godine je upravnik Audio vizuelnog Arhiva i Centra za digitalizaciju Srpske akademije nauka i umetnosti.

Aktivno je učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji,  FEST-a, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festival u Sopotu. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. Bio je osnivač, glavni i odgovorni urednik časopisa YU VIDEO od 1982. godine, koji se bavio  problemima videa i digitalizacije. Autor je mnogobrojnih programa koji su pomogli popularizaciji našeg filma u zemlji i inostranstvu.

Bio je profesor istorije filma na Fakultetu umetnosti “Braća Karić”. Član Srpske komisije UNESCO. Godine 2012., bio je izabran za člana Evropske akademije za film.

Dobitnik je: Nagrade grada Beograda (2012); Sretenjskog ordena trećeg stepena (2013); Priznanja Bela golubica (2013); Oredn Viteza reda umetnosti i književnosti Republike Francuske (2014); Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2019).

Ivana Vujić

Reditelj, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, šef studija Laboratorije za izvođačku umetnost na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bila je umetnički direktor Bitef teatra, Belef-a, FIAT – festivala internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, osnivač i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora, osnivač i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Osnovala je Studio-Laboratoriju izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti.

Organizovala je brojne umetničke i naučne skupove i konferencije, radionice, tribine u domenu izvođačkih umetnosti. Poslednji značajan projekat te vrste je organizacija IFTR svetskog kongresa u Beogradu, jula 2018. godine. Član je izvršnog odbora ove svetske organizacije, kao i drugih formalnih i neformalnih stručno-umetničkih i naučnih asocijacija i mreža. Više godina bila je direktor Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila preko 120 predstava. Njene prestave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: Njujork, Pariz, London, Edinburg, Amsterdam, Solun, Sibju, Adani, Berlin, Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Kotor, Umag… Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija. Autor je preko 50 radio drama.

Uredila je i prevela (zajedno sa Aleksandrom Jovićević) knjigu Ričarda Šeknera „Ka postmodernom pozorištu” kao i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea „Rečnik pozorišne antropologije”. Aktivno je pisala za časopise Scena, Književna reč, Teatron. Član je uredništva časopisa Interdisciplinarnost, Novi Sad.

Dobitnik je Velike zlatne plakete Univerziteta umetnosti „Sreten Stojanović” sa poveljom kao priznanje za višegodišnju značajnu podršku razvoju i aktivnostima Fakulteta dramskih umetnosti i Univerziteta umetnosti u Beogradu i izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja, umetnosti i kulture. Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovnaje i nauku Francuske – Orden akademskih palmi – vitez komandirskog reda.

Aleksandar Đaja

Rođen 1954. godine u Beogradu. Diplomirao je na Grupi za dramaturgiju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, 1979. godine.

Tokom studija objavljivao je tekstove u novinama „Student“, bio član amaterskih pozorišta „Dadov“ i „Teatar Levo“. Član je predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije i jedan je od urednika edicije „Savremena srpska drama“. Bio je urednik – saradnik scenskog programa Doma pionira u Beogradu,  kao i umetnički direktor Amaterskog pozorišta „Dadov“. U periodu od 1979. do 1992. godine imao je status slobodnog dramskog umetnika.  Bio je direktor Narodnog pozorišta u Prištini 1992/93. godine.  U periodu 1993/94 radio je kao umetnički direktor zemunskog „Teatra Gardoš“. Od 1996. godine zaposlen je kao dramaturg Pozorišta na Terazijama u Beogradu. Od 2014. godine, imenovan je za direktora Pozorišta na Terzijama.

Autor je više pozorišnih komada: ”Između” (Beograd, 1976.), ”Veroneze” (Beograd, 1977.),  ”Srpski rulet” (Šabac, 1983.), ”Noć veštica” (Beograd, 1986.), ”Boj petlova” (Zaječar, 1989.), ”Bitka za Senjak” (Beograd, 1989.), ”Bumbarov let” (Beograd, 1992.), ”Jankovac – potopljeni svet” (Zaječar, 1995.), ”Život Jevremov” (Beograd, 2006.) i ’’Povratak kneževog sokola’’ (Kragujevac, 2006.)

Napisao je tridesetak radio-drama emitovanih na programima Radio Beograda i Radio Novog Sada.

Kao stalni saradnik Kulturno-obrazovnog programa TV Beograd od 1982. godine, realizovao je preko pet stotina scenarija u okviru najpoznatijih televizijskih serija za decu: „Kockica“, „Čik pogodi“, „Otkrivalica“, „Zooteka“ i druge… Sarađivao je i u Zabavnom programu TV Beograd , dok je za Igrani program napisao više scenarija prema svojim pozorišnim komadima, kao i scenario za TV film ”Palanka u planini”.

Autor je scenarija za dva seta od po deset epizoda igrane serije ”Mansarda”, emitovane na Prvom programu RTS-a, kao i serije „Gestovni bukvar“ namenjene osobama sa posebnim potrebama. Sarađivao je u listu ”Borba” (dobitnik je „Borbine“ nagrade za esej za 1999. godinu), i časopisima (”Drama”, ”Scena”). Od  2008. godine do 2013. godine bio je stalni kolumnista nedeljnika  „Pečat“. Za dramske tekstove ”Bitka za Senjak” i ”Jankovac – potopljeni svet”, dobio je specijalne nagrade TV Beograd na konkursima Udruženja dramskih pisaca Srbije, za 1989. i 1990. godinu. Dobitnik je nagrade „Zlatni beočug“ (2014).

Žiri novinara

Žiri grada domaćina

Zorica Dragojevic - Žiri novinara

Zorica Dragojević

Predsednik žirija
SonjaSegrtTodorovic

Sonja Todorović Šegrt

Član žirija

Milena Zisk

Član žirija

Dane Stanojčić

Predsednik žirija
MiskoMihjlovic

Miomir Mihajlović

Član žirija

Nina Stamenić

Član žirija