U konferencijskoj sali Hotela „Fontana“ 16. avgusta održana je konferencija za medije.  Na pitanja Ivana Velisavlјevića i novinara odgovarali su Nada Savić koordinatorka produkcije i Kosta Peševski koscenarista filma „Ime naroda“. Film je posvećen Svetozaru Miletiću, a zapravo, nosilac filma je njegova ćerka Milica, svedok svih događaja, lik koli spaja sve ostale likove.

– Razlog za nastanak ovog filma je inicijativa koja je došla od pokrajinske Vlade, s obzirom da je bila stogodišnjica prisjedinjenja Vojvodine Srbiji i da je bilo bitno obeležiti taj jubilej, ali i osvetliti život Svetozara Miletića, našeg predstavnika u ugarskom parlamentu koji se borio za srpski narod u Austrougarskoj, kazala je Nada Savić i dodala da je film jako važan i da moramo da se vraćamo na neke istorijske momente kako se ne bi zaboravili.

Kosta Pešovski rekao je da je prva verzija scenarija imala hilјadu strana i od tog teksta trebalo je da nastane desetak epizoda serije.

– Scenario je bio napisan u maniru starih holivudskih filmova, biografski. Kada smo došli do toga da ovo neće biti serija, morali smo da tražimo način da od hilјadu strana napravimo celovečernji film. Ovo je film o prisjedinjenju Vojvodine i problem je bio što je Miletić umro 1902. godine a prisjedinjenje se desilo 1918. i tu borbu su završili njegov zet i lјudi okuplјeni oko njega. Stvorili smo dva paralelna toka, jedan prati događaje 1918, a drugi kroz flešbekove pokazuje fragmente iz Miletićevog života, najbitnije tačke u njegovoj biografiji, rekao je Pešovski odgovarajući na pitanja novinara.

Reditelј Nemanja Ćeranić i glumac Strahinja Blažić, u drugom delu konferencije govorili su o izazovnom poduhvatu, pravom podvigu, snimanju filma „Lihvar“ za svega 14 dana. Film nosi sa sobom iskrenost. Zelenaš u malom mestu, Inđiji, gde se svi znaju, drugi je kontekst i tema duga je teža.

Ćeranić ističe da je inicijalna ideja za film je bila da se napravi priča o dugu, ali ne o dugu u novčanom smislu, već o dugu prema bliskim osobama i o dugu prema sebi samome.

– Zanimlјivo je da film sadrži miks profesionalnih glumaca i naturščika. Uglavnom je to nezahvalno, ali mislim da smo uspeli da napravimo neki kontinuitet u njihovoj glumi. Ovaj film je na neki način decentralizacija srpske kinematografije. Mi smo ispričali jednu lokalnu priču. Rođen sam i odrastao sam u Inđiji, poznajem te lјude i lako mi je bilo da pišem o tim karakterima. Nisam romantizovao te lјude, tražili smo jedan realističan klјuč u okviru same stilizacije, rekao je Nemanja Ćeranić.

 –Meni je bilo zanimlјivo zato što sam od samog početka bio prisutan, dok je nastajao sam scenario i sa Nemanjom Ćeranićem sam dosta vodio razgovore o tome kako bih voleo da taj lik negde ide, kako ga je on video i onda smo imali duge pripreme. Ja sam jedno vreme proveo u Inđiji kako bih se upoznao sa glavnim junakom Dušanom Petkovićem i to je bilo jako uzbudlјivo, s obzirom da prvi put igram sa nekim lјudima koji su toliko autentični, koji nisu glumci, koji igraju sami sebe, rekao nam je Strahinja Blažić.