Gergelj Urkom: Narativ – antinarativ – put na golgotu

U Zamku kulture, sinoć je otvorena specifična izložba slika Gergelјa Gere Urkoma. Reč je o zapaženom mađarskom slikaru koji živi i radi u Londonu, ali je rođen u Srbiji, a Akademiju likovnih umetnosti završio u Beogradu.

U izložbenom prostoru Zamka, postavka njegovih slika je nazvana „Narativ- Antinarativ- Put na golgotu“ ali je i neobično postavlјena. Gera Urkom je i pripadnik „Neformalne grupe šest“ sa kojom je pokušavao da promeni establiširan način poimanja slikarstva u Beogradu. Ova grupa je, po rečima istoričara umetnosti Jerka Denegrija, vremenom stekla kultni i istorijski potpuno potvrđen status prelomne pojave na domaćoj umetničkoj sceni, uspostavlјajući izrazitu radikalizaciju umetničkog jezika i umetničkog ponašanja. Gera Urkom je, prema mišlјenju Jerka Denegrija, filozofski obrazovan i o savremenim umetničkim zbivanjima, vrlo informisan umetnik. Zaokuplјen je temelјnim ontološkim pitanjima umetnosti i načinima obavlјanja njenih produktivnih praksi. O Urkomu je govorila i istoričarka umetnosti Iva Leković.

Ovu izložbu slika, postavlјenu u večeri otvaranja 43. Festivala filmskog scenarija, nije zahvalno rečima predstaviti čitaocu, nju moramo doživeti ličnom percepcijom i steći pravi utisak o vrednosti izloženih dela. Otvaranje izložbe, svojim prisustvom uveličao je poznati glumac i reditelј Lazar Ristovski.

ust-Know Facts About Ordering from Foreign Pharmacies