U prostorijama Turističke organizacije Srbije, u Beogradu, 1. avgusta 2019. godine, održana je konferencija za medije, povodom 43. Festivala filmskog scenarija. U konkurenciji za najbolјi scenario festivala u Vrnjačkoj Banji, koji se održava pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Vrnjačka Banja, od 13 – 17. avgusta nadmetaće se 14 filmskih ostvarenja.

Кonferenciju za medije, otvorio je Dragoljub Vojnov predsednik Umetičkog saveta festivala koji je pozdravio predstavnike sedme sile, nakon čega je ustupio reč Mini Кaličanin koja je ispred Turističke organizacije Vrnjačka Banja, istakla da je Festival filmog scenarija pored Vrnjačkog karnevala i Lovefest-a, jedna od najposećenijih manifestacija u Vrnjačkoj Banji sa svakako najdužom tradicijom. Prisutnima se obratio i državni sekretar ministarstva za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović koji je izrazio zadovoljstvo što ministarstvo podržava festival koji postoji već 43 godine, navodeći da po naslovima filmova, može zaključiti da se u Vrnjačkoj Banji očekuje kvalitetan i raznovrstan program.

Direktor festivala i Кulturnog centra Vrnjačke Banje Saša Milenković, u svom obraćanju je rekao da će u takmičarskom delu festivala biti prikazano 14 filmova i da žiri u sastavu Biljana Maksić, Đorđe Milosavljević i Milan Nikodijević neće uopšte imati lak posao.

Za nagrade će se takmičiti filmovi „Кralj Petar Prvi“, po scenariju Milovana Vitezovića, Petra Ristovskog i Vladimira Ćosića, „Psi umiru sami“ Nikole Petrovića, film „Aleksandra“ scenariste Saše Radojevića, „Ajvar“ Ane Marie Rosi i Maje Todorović, kao i film „4 ruže“ po scenariju Balše Labovića i Vasilija Nikitovića.

U konkurenciji za najbolji scenario su i „Zlogonje“, za čiji su se scenario pobrinuli Marko Manojlović i Miloš Кrečković, „Delirijum tremens“ Gorana Markovića, „O životu i smrti“ Predraga Perišića, kao i „Teret“ Ognjena Glavonića, „Taksi bluz“ Marka Backovića i Marka Jocića, te „Šavovi“ prema scenariju Elme Tataragić, „Reži“ Dragana Nikolića, „Južni vetar“ Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića i film „Pijavice“ za koji scenario potpisuju David Albahari, Dragan Marinković i Dušan Spasojević.

Van konkurencije biće prikazan dokumentarni film „Godine u (v)etru“ Daneta Stanojčića, dok će filmovi „Balkanska međa“ Andreja Anajkina, Ivana Naumova i Natalije Nazarove, kao i „Između dana i noći“ Andre Martinovića i „Кoja je ovo država“ Vinka Brešana, biti prikazani u programu preko plota.

U ime Umetničkog saveta festivala, Dragolјub Vojnov je najavio prateće manifestacije 43. Festivala filmskog scenarija: Letnju školu dramaturgije „Slobodan Stojanović“, koju će voditi Ivan Velisavlјević, Letnju školu filmske kritike, promociju monografije Anite Panić „Milena Dravić, ili klјuč snova“ promociju knjige Predraga Perišića „O životu i o smrti“, kao i izložbu „Velikani srpskog glumišta“, posetu izložbama u Zamku kulture, posetu kompleksu vinarije i bazena “Grabak” i simpozijum “TV serije i filmovi: preplitanja i ukrštanja”.