Tradicionalna konferencija za štampu povodom ovogodišnjeg 42. po redu Festivala filmskog scenarija održana je u Beogradu 2. avgusta. Kao i za nekoliko prethodnih medijskih predstavljanja domaćin je bila Turistička organizacija Srbije u čijim je prostorijama konferencija organizovana. Ohrabruje dobro interesovanje medija naročito onih sa nacionalnim frekvencijama, na čelu sa Radio televizijom Beograd, Radio Beogradom, RTV Vojvodina i Beogradom 202-a.

Konferenciju je otvorio Dragoljub Vojnov, predsednik umetničkog saveta Festivala koji je pozdravio prisutne novinare, predstavio učesnike konferencije i dao reč Mini Stanojević koja je obratila ispred Turističke organizacije Vrnjačke Banje i ukratko predstavila sva nastojanja Vrnjačke Banje da što prigodnije obeleži godinu jubileja u kojoj se slavi vek i po organizovanog bavljenja turizmom. Mina je pobrojala manifestacije koje su već održane, kao i one koje slede uključujući i Filmski festivala uz konstataciju da je cilj da Vrnjačka Banja ove godine ostvari milion noćenja. Nakon Mine Stanojević reč je dobio Aleksandar Gajović, državnu sekretar ministarstva za kulturu i informisanje koji je izrazio svoje zadovoljstvo što njegovo ministarstvo podržava festivala sa tako ozbiljnom tradiciojom i reputacijom, kakav je vrnjački. Gajović je poželeo uspešan rad žiriji uz konstataciju da neće imati lak posao pošto će odlučivati između velikog broja kvalitetnih naslova iz ovogodišnje produkcije. Osvrnuo se i na nagradu „Slavko Lazarević“ iza koje stoji novinarska struka i koja će takođe biti dodeljena.

Sledeći se prisutnim novinarima obratio magistar Ivan Velisavljević, predsednik žirija u kojem su ove godine i Boško Ruđinčanin, ugledni vrnjački kulturni radnik i jedan od osnivača Festivala, i prošlogodišnji laureat festivala Bojan Vuletić. Osim o radu žirija Velisavljević je govorio i o školi dramaturgije „Slobodan Stojanović“ koju vodi više godina unazad i njenom značaju u edukovanju novih generacija filmskih scenarista i filmskih kritičara. Istakao je i značaj pratećih programa festivala koji su kao i svake godine bogati i raznovrsni i dodatno daju na težini celom Festivalu. Ispred organizatora Kulturnog centra Vrnjačke Banje obratio se direktor Saša Milenković koji je pohvalio dobru saradnju Kulturnog centra i Turističke organizacije u kreiranju velikog broja kvalitetnih programa. Istakao je da će u oficijalnom delu programa biti prikazano deset filmova, kao i još pet filmova van takmičarske konkurencije. Kao i Velisavljević i Milenković je podvukao značaj pratećih programa, koji će ove godine osim škole dramaturgije, sadržatii simpozijum, kao i promocije nekoliko vrlo važnih i uspešnih knjiga koje se bave filmskom industrijom, te neobavezne i zabavne sadržaje za učesnike Festivala.

Na samom kraju konferencije za štampu Dragoljub Vojnov je skrenuo pažnju na segment programa u kojem će biti prikaza tri tv filma po izboru Radio televizije Beograd. Istakao je da reč o delima koji su koncipirani i snimani upravo kao tv filmovi, a ne tv drame, i da oni predstavljaju pozitivan primer simbioze televizije i filma.

Time je uspešno okončano predstavljanje 42. Festivala filmskog scenarije predstavnicima medija uz poziv da se svi proprate i sam festival na licu mesta u Vrnjačkoj Banji od 13. do 18. avgusta.

Ivan Velisavljević - Konferencija za medije -02.08.2018.
Dragoljub Vojinov